Ağrı, vücudun potansiyel tehlikelere karşı uyarılmasını sağlayan önemli bir biyolojik mekanizmadır. Ancak, çeşitli durumlar bu sinyal süreçlerini bozarak kronik ağrıya yol açabilir. Kronik ağrı çeken kişilerde, beyin genellikle yanlış sinyaller gönderir; bu da iyileşmiş bir yarayla, kesilmiş bir uzuvla veya başka karmaşık, zor açıklanabilir senaryolarla ilgili sahte alarmlar oluşturur.
Bu tür hayatı olumsuz etkileyen ağrılarla mücadele eden hastalar, sürekli olarak yeni tedavi yöntemleri arayışındadır. Şimdi ise Utah Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, bu kronik ağrı problemlerine uzun süredir beklenen pratik bir çözüm sunabilecek yeni bir cihaz geliştirdi.
Utah Üniversitesi'nin John ve Marcia Price Mühendislik Fakültesi ve Spencer Fox Eccles Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar, tek bir tedavi seansından sonra birçok katılımcıya rahatlama sağlayan deneysel bir terapi üzerine umut verici bulgular yayınladılar. Şimdi ise nihai deneme turu için yeni katılımcılar aramaktalar.
Bu araştırmanın merkezinde, Diadem adlı yeni bir biyomedikal cihaz bulunuyor. Bu cihaz, invaziv olmayan bir yöntemle derin beyin bölgelerini ultrason kullanarak uyarıyor ve potansiyel olarak kronik ağrıya yol açan hatalı sinyalleri bozuyor.
Yakın zamanda yapılan bir klinik denemeden elde edilen bulgular, Pain dergisinde yayımlandı. Bu çalışma, cihazın benzersiz özelliklerini ve etkinliğini gösteren ve daha önce Nature Communications Engineering ve IEEE Transactions on Biomedical Engineering dergilerinde yayımlanan iki önceki çalışmanın bir çevirisini oluşturmaktadır.
Bu çalışma, Price'ın Biyomedikal Mühendislik Bölümü'nden Profesör Jan Kubanek ve laboratuvarındaki doktora sonrası araştırmacı Thomas Riis tarafından yürütüldü. Ayrıca, Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Bölümü'nden Profesör Akiko Okifuji, Biyomedikal Mühendislik ve Psikiyatri Bölümleri'nde yüksek lisans öğrencisi olan Daniel Feldman ve laboratuvar teknisyeni Adam Losser ile işbirliği yaptılar.
Rastgele seçilmiş plasebo kontrollü bu çalışma, kronik ağrı çeken 20 katılımcıyı bünyesine aldı. Her biri, Diadem ile 40 dakikalık iki seans geçirdi ve ya gerçek ya da plasebo ultrason uyarımı aldı. Hastalar, seanslardan bir gün ve bir hafta sonra ağrılarını değerlendirdi ve gerçek tedavi gören deney grubunun %60'ı her iki noktada da semptomlarında klinik olarak anlamlı bir azalma bildirdi.
"Tek bir tedaviden bu kadar güçlü ve anında etkiler beklemiyorduk," dedi Riis.
"Ağrı semptomlarındaki hızlı iyileşme ve bu iyileşmenin kalıcı doğası, mevcut tedavilere dirençli olan birçok hasta için bu invaziv olmayan tedavilerin uygulanmasına kapı açıyor," diye ekledi Kubanek.
Diadem'in yaklaşımı, belirli beyin devrelerinin aktivitesini doğrudan düzenlemeyi amaçlayan bir terapötik teknik olan nöromodülasyona dayanmaktadır. Diğer nöromodülasyon yaklaşımları elektrik akımları ve manyetik alanlara dayanır, ancak bu yöntemler, araştırmacıların son denemesinde incelenen beyin yapısını, yani anterior singulat korteksi seçici olarak hedefleyemez.
İlk olarak hedef bölgeyi haritalamak için bir fonksiyonel MRI taraması yapıldıktan sonra, araştırmacılar, Diadem'in ultrason yayıcılarını dalgaların kafatası ve diğer beyin yapılarından nasıl saptığını düzeltmek amacıyla ayarladılar. Bu prosedür, Nature Communications Engineering dergisinde yayınlanmıştır.
Ekip şu anda, Diadem'in genel halk için bir tedavi olarak kullanılmak üzere Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) onay alması için son adım olan Faz 3 klinik denemeye hazırlanmaktadır.
"Eğer siz veya akrabalarınız, tedavilere yanıt vermeyen kronik ağrı çekiyorsanız, lütfen bize ulaşın; bu tedavilerin halk tarafından kullanılabilmesi için çok sayıda katılımcıya ihtiyacımız var," dedi Kubanek. "Sizin yardımınızla kronik ağrının etkili bir şekilde susturulabileceğini düşünüyoruz. Ve yeni ağrı tedavi seçenekleriyle, opioid krizini de ele alabiliriz."
Referanslar
- Thomas S. Riis, Daniel A. Feldman, Adam J. Losser, Akiko Okifuji, Jan Kubanek. Noninvasive targeted modulation of pain circuits with focused ultrasonic waves. Pain, 2024; DOI: 10.1097/j.pain.0000000000003322
0 Yorumlar