Northwestern Üniversitesi ve Teksas Üniversitesi Southwestern Tıp Merkezi'nde yapılan yeni bir araştırma, bakteri hücrelerinin vücutlarında ve çevrelerinde meydana gelen kısa süreli ve geçici değişiklikleri "hatırlayabileceğini" ortaya koydu.
Bu değişikliklerin hücrenin genetik yapısında kodlanmamış olmasına rağmen, hücre bu değişikliklerin anılarını birden fazla nesil boyunca yavrularına aktarabiliyor.
Bu keşif, en basit organizmaların fiziksel özelliklerini nasıl ilettiği ve miras aldığı konusundaki uzun süredir kabul edilen varsayımlara meydan okumanın yanı sıra, yeni tıbbi uygulamalar için de yol gösterebilir. Örneğin, araştırmacılar patojen bir bakteriyi değiştirerek, onu gelecek nesiller boyunca antibiyotik tedavisine daha duyarlı hale getirebilir."Bakteriyel biyolojide temel bir varsayım, kalıtsal fiziksel özelliklerin öncelikle DNA tarafında belirlendiğidir," diyor çalışmanın yazarı Northwester Üniversitesi'nden Adilson Motter. "Ancak, karmaşık sistemler perspektifinden, bilginin genler arasındaki düzenleyici ilişkiler ağı düzeyinde de depolanabileceğini biliyoruz. Ebeveynlerden yavrulara DNA'da kodlanmayan, ancak düzenleyici ağın kendisinde kodlanmış özellikler olup olmadığını araştırmak istedik. Gördük ki, gen düzenlemesindeki geçici değişiklikler, ağ içinde kalıcı değişiklikler yaratır ve bu değişiklikler yavrulara aktarılıyor. Başka bir deyişle, ebeveynlerini etkileyen değişikliklerin yankıları düzenleyici ağda devam ediyor, DNA'yı değiştirmeden.
Motter, Northwestern Üniversitesi Weinberg Sanat ve Bilim Koleji'nde Charles E. ve Emma H. Morrison Fizik Profesörü ve Ağ Dinamikleri Merkezi'nin direktörüdür. Çalışmanın ilk yazarları, Motter'in laboratuvarının üyeleri olan doktora sonrası araştırmacı Thomas Wytoc ve doktora öğrencisi Yi Zhao'dur. Çalışma ayrıca, Teksas Üniversitesi Southwestern Tıp Merkezi'nde sistem biyoloğu olan Kimberly Reynolds ile bir iş birliğini de içermektedir.
Model Organizmalardan Öğrenmek
Geri Dönüşlü Stres, Geri Dönüşsüz Değişim
Araştırma ekibi, E. coli'deki bireysel genlerin geçici olarak devre dışı bırakılmasını (ve ardından yeniden etkinleştirilmesini) simüle etmek için düzenleyici ağın matematiksel bir modelini kullandı. Bu geçici değişimlerin, birden fazla nesil boyunca kalıcı değişiklikler yaratabileceğini keşfettiler. Ekip, şu anda genleri kalıcı olarak değil geçici olarak devre dışı bırakan bir CRISPR varyasyonu kullanarak simülasyonlarını laboratuvar deneylerinde doğrulamaya çalışıyor.
Ekibi bu hipotezi test etmek için genleri devre dışı bırakıyor olsa da, Motter, farklı türdeki bozulmaların da benzer bir etki yaratabileceğini belirtiyor. "Hücrenin ortamını da değiştirebilirdik," diyor. "Bu, sıcaklık, besin maddelerinin bulunabilirliği veya pH olabilir."
Çalışma, diğer organizmaların da genetik olmayan kalıtım sergilemek için gerekli unsurlara sahip olabileceğini öne sürüyor. "Biyolojide hiçbir şeyin evrensel olduğunu varsaymak tehlikelidir," diye uyarıyor Motter. "Ama sezgisel olarak, E. coli'nin düzenleyici ağının, diğer organizmalarda bulunanlardan benzer veya daha basit olduğu için bu etkinin yaygın olmasını bekliyorum."
Referanslar
- Yi Zhao, Thomas P. Wytock, Kimberly A. Reynolds, Adilson E. Motter. Irreversibility in bacterial regulatory networks. Science Advances, 2024; 10 (35) DOI: 10.1126/sciadv.ado3232
0 Yorumlar