Migrenin İlk Belirtilerinde Ubrogepant Kullanımı ile Yaşam Kalitesini Arttırmak

Yeni bir çalışmaya göre, migrenin ilk belirtileri ortaya çıktığında, baş ağrısı başlamadan önce alınan ubrogepant adlı ilaç, migren hastalarının günlük yaşamlarına çok az ya da hiç belirti olmadan devam edebilmelerini sağlayabilir. Bu çalışma, Amerikan Nöroloji Akademisi'nin tıbbi dergisi Neurology®'nin 28 Ağustos 2024 tarihli online sayısında yayımlandı. Çalışma, ışığa ve sese karşı hassasiyet, yorgunluk, boyun ağrısı veya sertliği ya da baş dönmesi gibi erken belirtiler nedeniyle migren atağının başlayacağını anlayabilen kişiler üzerinde odaklandı.

Ubrogepant, bir kalsitonin genle ilişkili peptit reseptör antagonisti veya CGRP inhibitörüdür. CGRP, migren sürecinde önemli bir rol oynayan bir proteindir.

"Migren, dünya çapında en yaygın hastalıklardan biridir, ancak bu durumdan muzdarip birçok kişi tedavi almamakta ya da tedavilerinden memnun olmadıklarını bildirmektedir," dedi çalışmanın yazarı Richard B. Lipton, MD, Bronx, New York'taki Albert Einstein Tıp Fakültesi'nden ve Amerikan Nöroloji Akademisi üyesi. "Migrenin ilk belirtilerinde, baş ağrısı başlamadan bile önce, tedaviyi iyileştirmek, daha iyi sonuçların anahtarı olabilir. Bulgularımız cesaret verici, ubrogepantın migren hastalarının normal işlev görmesine ve günlük hayatlarına devam etmesine yardımcı olabileceğini düşündürüyor."



Çalışma, en az bir yıldır migreni olan ve çalışma öncesindeki üç ayda ayda iki ila sekiz migren atağı yaşayan 518 katılımcıyı içermekteydi. Tüm katılımcılar, migrenin başlayacağını belirten işaretler düzenli olarak yaşıyorlardı. Katılımcılardan iki aylık bir süre içinde iki atağı tedavi etmeleri istendi.

Araştırmacılar, katılımcıları iki gruba ayırdı. İlk grup, migrenin ilk baş ağrısı öncesi belirtileri için plasebo aldı ve ikinci belirtiler için 100 miligram (mg) ubrogepant aldı. İkinci grup ise ilk belirtiler için ubrogepant ve ikinci belirtiler için plasebo aldı.

Katılımcılar, günlüklerinde aktivitelerindeki kısıtlamaları sıfırdan beşe kadar bir ölçek kullanarak değerlendirdiler; 0, "hiç sınırlı değil — her şeyi yapabilirim"; 1, "biraz sınırlı"; 2, "kısmen sınırlı"; 3, "çok sınırlı"; veya 4, "son derece sınırlı" anlamına gelmekteydi.

İlaç veya plasebo alındıktan 24 saat sonra, ubrogepant alanların %65'i kendilerini "hiç sınırlı değil — her şeyi yapabilirim" veya "biraz sınırlı" olarak bildirdi; bu oran plasebo alanlarda %48 idi.

Araştırmacılar, ilaç alımından sadece iki saat sonra, ilacı alan kişilerin, plasebo alanlara kıyasla, "hiç engellilik yok, normal şekilde işlev görebiliyorum" deme olasılıklarının %73 daha yüksek olduğunu buldu.



"Bulgularımıza dayanarak, ubrogepant ile tedavi, migrenin ortaya çıkmasından önce erken uyarı işaretleri yaşayan migren hastalarının migren ataklarını en erken aşamalarında hızlı bir şekilde tedavi etmelerine ve günlük yaşamlarına az rahatsızlık ve kesintiyle devam etmelerine olanak sağlayabilir," dedi Lipton. "Bu, migrenle yaşayanlar için yaşam kalitesinde bir iyileşmeye yol açabilir."

Lipton, katılımcıların baş ağrısı uyarı semptomlarına dayanarak yaklaşan migren ağrılarını güvenilir bir şekilde tahmin edebildiklerini belirtti. Bu bulgular, yalnızca güvenilir uyarı semptomları olanlar için geçerlidir.

Çalışmanın bir sınırlaması, katılımcıların semptomlarını ve ilaç kullanımını elektronik günlüklerde kaydetmiş olmalarıdır; bu nedenle, bazı kişilerin tüm bilgileri doğru bir şekilde kaydetmemiş olma ihtimali bulunmaktadır.

Çalışma, ubrogepant ilacının üreticisi olan AbbVie tarafından finanse edilmiştir.

Referanslar

  1. Richard B. Lipton, Andrea M. Harriott, Julia Y. Ma, Jonathan H. Smith, Jonathan Stokes, Pranav Gandhi, Krutika Jariwala-Parikh, Gabriel S. Jensen, Joel M. Trugman, David W. Dodick. Effect of Ubrogepant on Patient-Reported Outcomes When Administered During the Migraine ProdromeNeurology, 2024; 103 (6) DOI: 10.1212/WNL.0000000000209745

Yorum Gönder

0 Yorumlar